Marchewka z groszkiem
Składniki na 2 porcje :
- 2 duże marchewki
- 100g groszku zielonego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka masła- 1 łyżeczka mąki pszennej
- szczypta mielonego pieprzu
Sposób wykonania :
Marchewki myjemy , obieramy .Dzielimy na mniejsze części , zalewamy wodą z solą i gotujemy do miękkości .
Groszek , jeśli używamy mrożonego gotujemy w osobnym garnku.
Wyjmujemy marchewkę z wody (wywar zostawiamy!) i kroimy w drobna kostkę .Można również pokroić surową marchewkę , ale ja nie lubię kiedy "lata" mi po całej kuchni .
Wrzucamy do garnka marchewkę , groszek i zalewamy w 1/3 wysokości wywarem , w którym gotowała się marchewka . Dodajemy masło , pieprz , cukier i i mąkę rozprowadzoną w ok.100ml zimnej wody .
Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając do momentu zagęszczenia potrawy .
Podajemy jako dodatek do drugiego dania na obiad .
Wyżej podane składniki możemy zastąpić połową opakowania mrożonej marchewki z groszkiem lub konserwowej mieszanki ze słoika lub puszki . W pierwszym przypadku gotujemy ją dłużej .
Smacznego .
Marchewkę z groszkiem muszę jeszcze potrenować, muszę gęstszą robić, ale tak czy siak coś pięknego.
OdpowiedzUsuńPanksztrałt robię w tym tygodniu.
Mamuś proszę o więcej przepisów, bo Twoje dzieci na emigracji tęsknią za Twoją wyśmienitą kuchnią.
Widocznie dolałeś za dużo wywaru Synku , następnym razem będziesz już mądrzejszy . Trening czyni Mistrza :-)
OdpowiedzUsuńPostaram się być systematyczniejsza w dodawaniu nowych przepisów . Buźka !!!