środa, 7 marca 2012

Panszkraut , albo jak kto woli ciapkapusta ...

             Urodziłam się i wychowałam na Śląsku .  Oczywiście "poradza tyż godać jak czeba " ...i  poradza tyż warzyć ślonskie frykasy .Kto nie lubi  rolad z modrom kapustom , karminadli  , żuru abo pankszkrautu ? ...
Dzisioj podom recepta na pankszkraut .To mo tela nazwów co jo wosów na gowie he he .Godajom tyż na to ciapkapusta , miszkraut, pańciówa , ciaprajka , klaplastra a znaczy to ino tela  , co  miszung kapusty z kartoflami .Nojlepiyj smakuje z żeberkami z bratruły , co tyz wom moga pedzieć jak je robia ......


                                                 Pankszkrałt


Co trza by sie czterech najadło :



  - 1 kilo kartofli 
  - 3 ćwierci kila kwaśnyj kapusty
  - ćwierc kila szpeku wendzonego 
  - łyzka tustego 
  - 1 srogo abo 2 małe cebule
  - pieprz, sól , maggi   

Jak zrobić :


Kartofle obieromy , wciepujemy do wody ze solom i warzymy coby były mienkie .Kapusta kroimy na konski coby sie nom potym nie ciongła i tyz warzymy ja do mienkiego , ale w drugim gorku .Teros kroimy szpek w kostka i topimy na tustym . Na koniec wciepujemy do tego cebula pokrojono w kostka  i smazymy az cebula bydzie miała fajny złoty kolor .
Kartofle i kapusta odcedzomy , wciepujemy do gorka razym z cebulom i szpyrkom.Dodowomy pieprz , sól , maggi , jak ktoś lubi to o trocha vegety i sztamfujemy to wszystko nojlepiyj takim sztamferem żelaznym ze srogimi lochami .Jak nom sie to wszystko razem do kupy fajnie wymieszo , robimy kostpróba i warzechom jeszcze pora razy mieszomy coby sie to jeszcze lepiyj połonczyło .
A tera już mogymy to wciepnąć na talyrz , zrobić kupka , w środku niej taki dół coby potym tam zołza wloć .Jo daja do tego żeberka  z bratruły , ale dobre jest i z karminadlami abo z gulaszem.
Możno tyz miast kwaśnyj dać słotko kapusta , pokrojono i uwarzono .Trza ale wtedy na koniec dodac  trocha octu abo soku z cytryny .Możno tyż wymieszac kwaśno ze słotkom pół na pół .Kożdo wersja jest dobro i kożdo wersja kożdy lubi ;-)

Pankszrałt z żeberkami 


A teros wersja dlo tych co fest sie starali ale i tak nie skapowali : 
       

                                               Kapusta z ziemniakami 




Składniki na 4 porcje :


  - 1 kg ziemniaków
  - 75 dkg kapusty kiszonej
  - 25 dkg boczku wędzonego
  - łyżka smalcu
  - 1 duża lub 2 małe cebule
  - pieprz, sól , maggi


      
Sposób wykonania : 


Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie . Osobno gotujemy drobno pokrojona kapustę . W międzyczasie boczek kroimy w kostkę i podsmażamy go na smalcu , pod koniec dodając pokrojona w drobną kostkę cebule . Smażymy do uzyskania przez cebule pięknego rumianego koloru .
Odcedzone ziemniaki i kapustę ugniatamy  z boczkiem , cebulą , pieprzem ,maggi , ewentualnie Vegetą (Kucharkiem) przy pomocy metalowego tłuczka do ziemniaków . Kilka okrężnych ruchów drewniana łyżką uzupełnią końcowe mieszanie .
Wykładamy na talerz tworząc zgrabny kopczyk z dziurka na sos po środku .
Podajemy z żeberkami z piekarnika , kotletami mielonymi , gulaszem .
Można do potrawy wykorzystać zamiast kiszonej  świeża , poszatkowaną kapustę ( zalecam wtedy doprawić octem lub sokiem z cytryny) lub wymieszać obie te kapusty w proporcjach pół na pół.
Mam nadzieję , że będzie smakowało nie tylko Ślązakom .


9 komentarzy:

  1. mniam ,mniam ,mniam chyba mam pomysł na obiad w przyszlym tygodniu ,nie beda tak dobre jak Twoje ale zrobie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ mi Pani smaka narobiła! Ze mnie niestety kucharz niespecjalny, ale chyba się skuszę na ten przepis.... Proszę o więcej przepisów, może w końcu nauczę się gotować:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. hmmmmm......tutaj ktos jeszcze zagląda ???? miło , ale będzie jeszcze milej jak sie bedziecie podpisywac dziewczyny / chlopaki ????
    dodam moze cos w przyszlym miesiacu .w tym nie dysponuje niestety wolnym czasem

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciociu !!!! Smaka mi narobiłaś. Jak przyjedziesz do Polski proszę mi taki zrobić :)

    Kościotrup <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Paulinko , jestes zaproszona !!!! :))))

    OdpowiedzUsuń
  6. jest to proste i pyszne danie dziekuje kochanie ze dla mnie gotujesz .POLECAM

    OdpowiedzUsuń
  7. Siemanko Frosiu dawno nie miałam okazji z Toba popisac! Lekko się zaśliniłam czytając o tej kapuście, oczywiście przyznaję, że musiałam tę drugą wersję przepisu przeczytać bo chociaż się starałam to ... zołza mnie pokonała :D Spróbuję to zrobić, ciekawe jak mi to wyjdzie ...? To pisałam ja, Braza!

    OdpowiedzUsuń
  8. pankszkralt,SUPER zawsze zarabisty, niewazne z czym podany,z zeberkami,golonka czy gulaszem wolowym .polecam wszystkim w 100% :)

    OdpowiedzUsuń