Na prośbe bratanicy Pauliny podaję przepis na kalafior w innej postaci , aniżeli tradycyjny czyli polany masełkiem z bułką tartą .Zapewniam , że również prosty i smaczny .
Kalafior faszerowany
Co potrzebujemy ?
- kalafior
- 250g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- czerstwa bułka ( np.kajzerka)
- sól , pieprz
- 2-3 plasterki sera żółtego
Jak wykonać?
Kalafior obgotować w osolonym i wrzątku ( ok.10 min) . Ma być al dente , chodzi o elastyczność potrzebną w późniejszej obróbce . Cebulę pokroić w drobną kostkę , czosnek przecisnąć przez praskę , wymieszać z mięsem mielonym , namoczoną i odciśniętą bułką , jajkiem .Doprawić solą , pieprzem ( jak ktoś lubi Vegetą i odrobiną maggi) .Wyrobić masę jak na kotlety mielone .Różyczki kalafiora lekko odchylać i nadziewać wolne przestrzenie między nimi farszem . Obłożyć żółtym serem , ułożyć w żaroodpornym naczyniu , Przykryć pokrywką lub folią aluminiową , piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza ok 50 minut .Po tym czasie odkryć i zapiekać jeszcze 5-10 minut do uzyskania ładnego złoto-brązowego koloru .


to wszystko to istne smakołyki ;p
OdpowiedzUsuńMniamm :))) Pyszne :**
OdpowiedzUsuń