niedziela, 16 marca 2014

Kalafior inny..... czyli faszerowany mięsem mielonym

       Dawno nie wpisywałam nic na moim blogu . Dziś zostałam w podstępny sposób sprowokowana do aktywacji :)))
       Na prośbe bratanicy Pauliny podaję przepis na kalafior w innej postaci , aniżeli tradycyjny czyli polany masełkiem z bułką tartą .Zapewniam , że również prosty i smaczny .



                                              Kalafior faszerowany 



Co potrzebujemy ? 


-  kalafior
-  250g mięsa mielonego
-  1 cebula
-  2 ząbki czosnku
-  jajko
-  czerstwa bułka ( np.kajzerka)
-  sól , pieprz
-  2-3 plasterki  sera żółtego


Jak wykonać? 


      Kalafior obgotować w osolonym i wrzątku ( ok.10 min) . Ma być al dente , chodzi o elastyczność potrzebną w późniejszej obróbce . Cebulę pokroić w drobną kostkę , czosnek przecisnąć przez  praskę , wymieszać z mięsem mielonym , namoczoną i odciśniętą bułką , jajkiem .Doprawić solą , pieprzem ( jak ktoś lubi Vegetą i odrobiną maggi) .Wyrobić masę jak na kotlety mielone .Różyczki kalafiora lekko odchylać i nadziewać wolne przestrzenie między nimi  farszem . Obłożyć żółtym serem , ułożyć w żaroodpornym naczyniu , Przykryć pokrywką lub folią aluminiową , piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza  ok 50 minut .Po tym czasie odkryć i zapiekać jeszcze 5-10 minut do uzyskania ładnego złoto-brązowego koloru .



2 komentarze: